Wyjątkowa włoska restauracja
Chcesz smacznie zjeść? Pośród licznych alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń i duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne posiłki włoskie
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. Dobra restauracja włoska w Krakowie Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również risotto, tortellini, ravioli oraz liczne desery – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film