Zdrowe desery mrożone? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, niemniej jednak też wspaniale wpłynie na skonstruowany przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, które będą dodatkowym orzeźwieniem w upalne dni.

Desery mrożone minimelts

Przepysznym, słodkim i dobrym także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z właściwą porcją porządnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z dodatkową porcją malin albo jakimś ciekawym sosem owocowym. To znakomita alternatywa dla prawdziwych łasuchów, wypada jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i świeżym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub też z mieszanki. Pomocniczym atutem jest także to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być w pełni zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub ewentualnie lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, które są świetną przekąską w trakcie upalnych dni. Nadzwyczajnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie niesłychanie łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu